Hlavní navigace

Zemětřesení v Japonsku na mapách Googlu

14. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obrovské zemětřesení, které minulý pátek postihlo Japonsko, je největším neštěstím v zemi od 2. světové války. Tehdy ale lidé nemohli sledovat dění takřka v reálném čase. Zemi vycházejícího slunce se věnují veškerá média a Cnews do tématu také lehce promluví.

Respektive mluví Google a my pouze interpretujeme. Na mapách Googlu se můžete podívat na unikátní fotografie z doby přes a po neštěstí. Díky mashupům třetích stran můžete navíc sledovat, ve kterých místech došlo k největším otřesům.

Pokud používáte desktopový klient Google Earth, můžete si stáhnout tuto vrstvu od GeoEye (.KML). Na ní jsou ve vysokém rozlišení zachycena postižená místa před a po katastrofě. Jestliže používáte plugin Earth v prohlížeči, snímky najdete i v Maps. Pokud vás zajímají jen fotky, najdete je v galerii Picasa.

Japonsko zemětřesení

Na této mapě najdete zaznamenaná místa s otřesy, které jsou rozděleny podle Richterovy stupnice. Zemětřesení se nedotklo pouze Japonska, na mapě jsou i další země, kde bylo naměřeno i přes 6 stupňů.

Japonsko zemětřesení

CS24

Poslední mapa opět využívá podkladů Earth (použijte plugin nebo samostatný program). Zemětřesení se zde dělí podle síly, ale také podle času (v poslední hodině, dnu nebo týdnu). V okolí Japonska je stále několik červených bodů, takže otřesy nepřestávají.

Japonsko zemětřesení