Hlavní navigace

Zemřel Aaron Swartz. Ve 14 letech pomohl vytvořit standard RSS

14. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O víkendu se ve svém bytě oběsil Aaron Swartz, bylo mu teprve 26 let. Jedná se o známou osobnost internetového světa. Před 12 lety byl členem skupiny, která vytvořila standard RSS (naše RSS feedy). V roce 2005 vytvořil wiki platformu Infogami, která se o rok později spojila se sociálním webem Reddit.

Aaron Swartz
Aaron Swartz, zdroj: Wikipedia

Celý život mu o šlo o svobodný přístup k informacím. Čas trávil jako editor Wikipedie, hlasitě bojoval proti zákonu SOPA a nakonec se mu jeho touha možná stala osudnou. Předloni byl totiž obviněn za neoprávněné stažení necelých pěti milionů souborů z databáze JSTOR, která slouží jako digitální akamedická knihovna. Za přístup se jinak běžně platí. Swartz před lety vydal manifest, že vědecká a učební literatura by neměla být takhle blokována. Práva k nim drží vydavatelé, tvůrci nic nevydělávají a potenciální čtenáři se nemohou vzdělávat.

Právníci JSTORu sice nakonec civilní žalobu stáhli, ale univerzita MIT nikoliv. Swartz byl stále obviněn z krádeže a hrozilo mu až 35 let vězení a milionová pokuta. Spekuluje se o tom, že tlak už dále nevydržel, a proto spáchal sebevraždu. Jako reakce vznikl na Twitteru hashtagy #pdftribute, kde samotní uživatelé odkazují na akademické dokumenty. Všechny pak najdete na novém webu pdftribute.net.

CS24

 

Zdroj: WikipediaNYT, TechCrunch