Hlavní navigace

Zemřel Arthur P. Stern. Vynálezce, který se podílel na barevné televizi a GPS

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve věku 87 let zemřel jeden z předních amerických vynálezců, který se spolupodílel na vývoji tranzistorového rádia, barevné televize i GPS. Smrt Arthura P. Sterna potvrdila jeho vnučka Joanna na svém blogu, v požehnaném věku mu selhalo srdce.

Stern se v roce 1925 v Budapešti, kvůli svému židovskému původu byl ovšem za války deportován do německého koncentračního tábora Bergen-Belsen. Po válce navštěvoval univerzity v Lausanne a Ženevě, kde v roce 1948 získal inženýrský titul v oboru elektrotechnika.

Tři roky nato emigroval do Spojených států a našel si práci v General Electric, jedné z největší společností světa, která se zabývá elektronikou, dopravou, finančnictvím a energetikou. V GE se podílel na tvorbě první barevné televize, následně jako šéf vývoje přišel s tranzistorovým rádiem (kvůli dlouhému vývoji ale nebylo první).

V šedesátých letech z GE odešel a později nastoupil do společnosti Magnavox, v níž vydržel až do roku 1991. Ve firmě pracoval na prvních navigačních systémech pro armádní i civilní lodě, tyto poznatky nakonec pomohly vzniku GPS.

 

Zdroj: LA Times, Joanna Stern (via Engadget)

Autor článku