Hlavní navigace

Zemřel William Moggridge. Navrhl první moderní notebook Grid Compass 1101

10. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Psal se rok 1979, když britský návrhář William Moggridge připravil první notebook. Tělo bylo malé, tenké a displej sloužiljako víko. Do prodeje se ale počítač Grid Compass dostal až o tři roky později. Využíval procesoru Intel 8086, 340 kB paměti, elektroluminiscenční displej s rozlišením 320 × 240 px a měl v sobě také modem. A běžel na vlastním operačním systém GRiD-OS.

Grid Compass 1101

Grid Compass 1101, zdroj: Classic CMP

Především vinou počáteční ceny 8150 dolarů se z něj nestal hit. Kvůli mobilitě (hmotnost 5 kg) jej ale nakupovala americká armáda a byl využíván také při dobývání vesmíru v programu Space Shuttle (na Wikipedii najdete snímek z raketoplánu Discovery).

Větší popularitu zaznamenal konkurenční přístroj Osborne 1, byl sice dvakrát těžší, ale tato skoro pětkrát levnější a běžel na něm „normálnější“ systém CP/M. Grid Compass však přišel s konstrukcí, která se využívá dodnes. A William Moggridge si za to zaslouží nehynoucí slávu. Muž, který vymyslel notebook moderního střihu, totiž o víkendu ve věku 69 let podlehl rakovině. Za svůj přínos počítačům mu patří náš velký dík.

 

Zdroj: Wikipedia (1, 2), NYT

Autor článku