Hlavní navigace

Životní cyklus pro Windows 10 stanoven. Podpora potrvá aspoň 10 let

20. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft na svém webu zveřejnil infromaci, jak dlouho plánuje poskytovat podporu pro Windows 10. Na rozdíl od dřívějších dob ale tento údaj nelze brát úplně závazně, jedná se spíše o stanovené minimum vycházející ze současných zvyklostí. Microsoft v minulosti nastavoval životní cyklus svých operačních systémů na deset let.

Výjimkou byla Windows XP, která z různých důvodů byla i po čase příliš populární. Firma naopak chtěla životní cyklus u spotřebitelských edic zkrátit na pět let. To se ovšem nikomu nelíbilo, takže se vrátila k modelu, kdy pět let dostávala Windows plnohodnotnou podporu a v další pětiletce pouze opravy a záplaty.

 

Dnes je situace opět jiná v tom, že Microsoft o Windows 10 otevřeně hovoří jako o posledním systému na dlouhou dobu a zavede s ním premiérově model operační systém jako služba. Proto by měla být podpora poskytována jednak tak dlouho, dokud bude systém vyvíjen, ale je jasné, že neskončí hned při vydání případného nástupce, který by ovšem (hned tak) přijít neměl.

MMF24

Vzhledem k tomu, jak je situace zamotaná, proto nejspíš ani sám Microsoft neví přesně, jak to bude a kdy se objeví další Windows. Řešit otázku podpory je proto patrně předčasné. Kdo s tímto tvrzením nesouhlasí, může spát klidně, protože ví, že bude trvat nejméně 10 let, tedy stejně jako u Windows 8 nebo populárnějších Sedmiček. Prvních pět let půjde o hlavní fázi podpory, následovat bude rozšířená fáze pouze se záplatami a opravami.

Zdroj: Microsoft via Windows Central