Hlavní navigace

Zmrtvýchvstání Commodoru

19. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlavně pamětníci si jistě vzpomenou na legendární osobní počítač Commodore C64, který se uhnízdil v nejedné české domácnosti. Přibližně před třemi roky jste pak mohli na CeBITu narazit na stánek s logem této firmy, která téměř potají předváděla podobný koncept počítače v klávesnici. Od té doby ale nebylo po Commodoru ani vidu, ani slechu. Až nyní se rázem objevil funkční vzorek, který se dostal do spárů kolegů z VR-Zone.

I když může srovnání s původním Commodorem C64 vypadat trochu úsměvně, jistá podobnost zde přece jen je. V novém Commodoru ale najdete kromě samotného počítače a klávesnice i optickou mechaniku, pevný disk a vůbec vše, co k dnešnímu počítači patří.

Na zadní straně nechybí řada portů, včetně archaických sériových a jednoho paralerního. Čeho se ale trochu bojím, jsou dva malé 4cm větráčky (celý Commodore má na výšku něco přes 5 cm), o jejichž hlučnosti si nelze příliš dělat iluze.

Na levém boku narazíter na optickou mechaniku, kterou ještě doplňují výstup na sluchátka a vstup na mikrofon. Škoda jen, že USB porty jsou jen na zadní straně.

Uvnitř najdete speciální základní desku, která je schopná pojmout procesory Core 2 Duo nebo Core 2 Quad, jejíž základem je čipová sada Intel G31 s integrovanou grafikou Intel GMA3100 – tedy žádný trhač asfaltu. Pozitivně se lze ale dívat na velký 3,5" pevný disk nebo standardní DDR2 moduly. Cena zatím není známa. Nový Commodore by se měl na trhu objevit během jara tohoto roku.

MMF24

Zdroj: VR-Zone

Autor článku