Hlavní navigace

Značka HTC nemá žádnou hodnotu. Firma chystá další restrukturalizaci

14. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

HTC čelí dalším problémům. Za druhé čtvrtletí utržila 33 miliard tchajwanských dolarů (1 mld. USD), o polovinu méně než v předchozím roce. Navíc se po devíti měsících, kdy se držela v těsném provozním zisku, dostala do ztráty 5,1 miliardy (160 mil. USD). Čistá ztráta činila 8 miliard (250 mil. USD).

Firma meziročně dodala méně chytrých telefonů, avšak přesné číslo neuvádí. HTC čekalo, že bude růst společně s celým androidovým trhem, ale dle vlastních slov se jí povedlo zvýšit dodávky jen na vybraných trzích. Firma oslabila především v Číně.

List Bloomberg si trefně všiml, že značka HTC nemá vůbec žádnou hodnotu, možná spíš zápornou. V hospodářské zprávě firma uvádí finanční rezervy ve výši 47,2 miliardy tchajwanských dolarů, tržní hodnota na tchajpejské burze je ale jen 46,8 miliardy.

 

Firma s novou šéfkou Cher Wang tak provede další restrukturalizaci. HTC chce snížit provozní náklady o 35 %, bude se více zaměřovat na prémiové smartphony, virtuální realitu a lifestyle. O práci přijde 15 % zaměstnanců. Pro HTC aktuálně pracuje zrhuba 17 000 lidí, propuštěno bude okolo 2500 z nich. Kvůli úsporám navíc zřejmě padne výstavba servisního střediska v Brně.

CS24

Aktuální změny v interní struktuře HTC nám pomohou mnohem pružněji reagovat na potřeby menších trhů, jako jsou Česká republika a Slovensko. V průběhu podzimu oznámíme hned několik inovativních produktů s vlastnostmi, které jsou pro HTC typické – tedy v prvotřídním designu za použití kvalitních materiálů, svižné softwarové podpory a smysluplných technologických inovacích,“ říká Jan Černo, regionální manažer HTC pro Českou republiku a Slovensko.

Zdroj: TZ HTC