Hlavní navigace

Znáte tento užitečný nástroj od ČTÚ? Ukáže pokrytí mobilním i pevným internetem v celém Česku

Sdílet

 Autor: Radomír Kejduš
Vizualizační portál Českého telekomunikačního úřadu má nové funkce. Nově zobrazuje výsledky měření mobilního signálu přímo za jízdy, což dříve platilo jen pro dálnice a vlakové koridory. Zobrazit si ale můžete i pokrytí pevným internetem či DVB-T2.

VPortal zobrazuje pokrytí mobilního i pevného internetu, DVB-T2 a digitálního rádia DAB+. Data má od operátorů i svá vlastní a nově přidal data pocházející od techniků ČTÚ z měření přímo v terénu. Díky tomu má ČTÚ mapu tzv. bílých míst, která jsou určena k dokrytí signálu mobilními operátory.

Tyto údaje doplňují simulace pokrytí, které operátoři poskytují, a nahrazují starší výsledky stacionárního měření, které bylo prováděno pouze na jednom místě v každé obci (obvykle u obecního úřadu). Nyní jsou dostupné výsledky z oblastí, kde ČTÚ obdržel upozornění na nedostatečný signál.

VPortal – naměřené body mobilního signálu

Autor: ČTÚ

Zelená označuje oblasti s dostatečným signálem, které nemohou být zařazeny mezi tzv. „bílá místa“, i kdyby pokrytí poskytoval pouze jeden operátor. Červená a oranžové odstíny naopak signalizují horší pokrytí, a pokud je situace stejná u všech operátorů a technologií (4G a 5G), je oblast označena jako „bílé místo“. Ostatní barvy značí nepřítomnost obyvatelstva, neprovedené měření nebo nedostatečné výsledky.

Kdo na vaší adrese poskytuje pevný internet?

ČTÚ Vizualizační Portál - Pevné služby

ČTÚ Vizualizační Portál – Pevné služby

Autor: Radomír Kejduš

VPortál od loňského roku zobrazuje například i dostupnost pevného internetu na konkrétní adrese včetně typu technologie a nejvyšší rychlosti. Zobrazuje i uživatelská měření rychlostí.

ICTS24

Mapu si můžete nastavit tak, aby zobrazovala počet poskytovatelů internetu na daných adresách, barevně odlišovala typ technologie (optika, xDSL, kabel…).

zdroj: Marek Ebert

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.