Hlavní navigace

ZTE Grand X In: první telefon s Intelem v Česku (recenze)

13. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce

Konkrétně je uvnitř jednojádrový Atom Z2460 Medfield na frekvenci 1,6 GHz. Nenechte se zmást jedním jádrem, u Intelu to plně stačí ke stejnému výkonu, jaký mají dvoujádrové ARMy. Operační paměť 1 GB doplňuje ještě 4 GB uživatelské paměti, kterou můžete rozšířit pomocí paměťové karty microSD. Výrobce žádnou kartu nepřibalil, což je však spíše dobře – buď by byla malá, nebo by prodražovala celý telefon.


 

Displej o úhlopříčce 4,3" je do ruky ideální a rozlišení displeje činí dostatečných 540 × 960 pixelů s jemností 256 ppi, i když 720p by samozřejmě bylo lepší. Matrice Pentile poskytuje výrazné barvy, černá se hodně blíží skutečné černé a jednotlivé pixely jdou rozeznat jen velmi z blízka.


 


 
 

Přes diagonálu 4,3" jsou celkové rozměry o pár milimetrů na každé straně větší, než by bylo záhodno. Telefon o této úhlopříčce by mohl být i menší. Nad displejem je přední kamera, která trochu kazí vzhled telefonu. Dole najdete čtyři senzorová tlačítka – ač Google doporučuje už jen tři a tlačítko pro menu má být součástí aplikací. Uživateli je to ale jedno.

ZTE Grand X In 
zapůjčil ZTE
displej 4,3", 960 × 540 px (256 ppi)
procesor Intel Atom Z2460 / 1 GB RAM
paměť 4 GB
OS Android 4.0.4
konektivita 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1
fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448 px)
rozměry 127 × 65 × 9,9 mm / 141 g
baterie Li-Ion (1 650 mAh)
cena 5494 Kč

 

 

Kolem displeje je vsazen matný rámeček imitující kov, na horní straně tlačítko pro zapnutí a sluchátka, vlevo ovladač hlasitosti a napájecí microUSB konektor. Tlačítka mají jistý stisk, celý telefon působí pevně a nikde nic nevrže. Zajímavá je zadní strana, jež je vyvedena v příjemném pogumovaném plastu a na většině plochy vroubkovaná. Vedle výrazné zadní kamery najdete přisvětlovací diodu.

Stříbrné logo ZTE již nedoplňuje dřívější čínský znak, níže je umístěno logo Intel Inside a úplně dole dva otvory pro reproduktory (ve skutečnosti je reproduktor jen pod jedním z nich). K telefonu dostanete nabíječku s odpojovacím kabelem a obyčejná sluchátka. Zadní kryt se sundává celý, pod ním je relativně slabší akumulátor o kapacitě 1650 mAh.

SIM karta běžné velikosti nejde vložit bez odejmutí baterie a současně bych v roce 2013 čekal už formát microSIM. Ten se ale dává jen do dražších telefonů. Druhý slot je určen pro microSD kartu až o kapacitě 32 GB, která může doplnit základní 4 GB v telefonu.


 
 

Operační systém, multimédia

Po zapnutí se na displeji objeví logo Intel Inside naznačující, že uvnitř telefonu je „něco lepšího“. Odemčení je trochu jiné, než jste zvyklí z jiných androidů: nikam se netahá žádné kolečko, jen se položí prst na zelený zámek, kolem něhož se efektním obkroužením prožene zelený blesk. Když byste se za kolečko pokusili „zatáhnout“, objeví se kolem něj šest rychlých akcí pro přístup k foťáku, kalendáři, smskám, či volání. Kromě funkce ztišení telefonu jdou všechny velmi snadno změnit za jakoukoliv nainstalovanou aplikaci.

Operační systém Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich je upraven jednoduchou nadstavbou, které ZTE říká MiFavour. Nabízí jen velmi málo možností úprav, ale zato v ní najdete i funkce, které jiné nadstavby stále nemají. Občas narazíte na nějaké nepřesně přeložené slovíčko, ale jinak je telefon plně v češtině.

Počet ploch se zastavil na pěti a nejde jej změnit. Na každé je v horní části společný widget pro hledání na Googlu a také jej nelze odstranit. Velikost matrice činí klasických 4 × 4, opět bez možnosti změny – ale to je bohužel standardem prakticky všech smartphonů. S případnou instalací jiného launcheru tato omezení padnou.


 

Po stažení horní lišty je vidět pás přepínačů. Můžete zamknout rotaci obrazovky, ovládat Wi-Fi, mobilní data, Bluetooth, GPS, synchronizaci, režim letadlo a jas. Řada nadstaveb jiných výrobců tento pás nemá, přitom velmi usnadňuje ovládání. ZTE vám jej nabídne.


 

Jas můžete ovládat ve třech stupních plus automatika, hlouběji v menu je i jeho plynulé nastavení. Hodně se mi líbila aplikace od ZTE pro řízení akumulátoru nazvaná Správce napájení. Problémem Androidu totiž je, že v horní liště neukazuje nabití baterie v procentech, pouze když si doinstalujete další widget, ale tak dobře, jako to umí CyanogenMod, neukáže zbývající energii bohužel žádná nadstavba, ani čistý Android.


 

Správce napájení v liště zobrazuje ikonku s procentuálním nabitím baterie, na ploše zobrazuje widget 4×1 se zobrazením předpokládané životnosti a tlačítkem pro optimalizaci. Není zřejmé, co přesně dělá, protože po stisknutí vypíše, kolik aplikací bylo "objasněno", ale podle anglické verze (clear) jde o ukončení nepotřebných aplikací. Na widgetu se lze přepínat mezi čtyřmi režimy telefony: práce, volný čas, alarm a volitelný.

V režimu práce je povoleno telefonovat a psát smsky, ve volném čase je aktivní i prohlížení webu. Pouze poslední režim si můžete nastavit podle vlastních preferencí. Je trochu zvláštní zakazovat při práci web, který bývá často součástí práce, ale pro určité profese se to může hodit.

Webový prohlížeč v režimu na výšku a landscape:


 
 

 


Slabší fotoaparát, dobrá výdrž

S používáním Grand X In jsou spojeny dva problémy: čistit displej budete častěji, než u jiných telefonů a odezva na dotyk není úplně dokonalá, hlavně při psaní na klávesnici. Občas na váš prst zareaguje až po druhém klepnutí. Menším problémem je pak ne zcela přesná automatická regulace jasu podle okolního osvětlení.

Pozitivní vliv procesoru Intel na výdrž se potvrdil. Při mém náročném používání není Grand X In večer vybitý, ale zbývá mu ještě 20–30 % baterky. Při střídmějším používání tak vydrží i dva dny. Pro aplikace je ze 4GB paměti volných zhruba 1,6 GB.

 

Zadní pětimegapixelová kamera s LED přisvětlením patří mezi pomalejší, sejmutí fotky chvíli trvá a pokud nejsou ideální podmínky, fotka není příliš hezká. Video je ZTE schopné natáčet v 720p a platí pro něj to samé. Grand X In zkrátka není fotomobil a ve své cenové třídě je jen průměrný.

Foto ve dne a v noci, zkouška videa:


 
 " frameborder="0" height="360" width="640">

K počítači se Grand X In připojuje přes protokol MTP, USB Mass Storage podporován není, ale takto lze paměť telefonu používat, i když je připojený k PC. Přehrávání hudby je naprosto bez problémů, i reproduktory hrají čistě a nahlas.

 

Verdikt

ZTE Grand X In stojí 5494 Kč, což z něj dělá dobrou koupi. Za tuto cenu nabídne kvalitní Android v povedeném těle s normální úhlopříčkou. Dobře se drží, dobře se i ovládá a vydrží dlouho na baterku. O něco hůře se na něm píše na klávesnici a má jen průměrný fotoaparát.

Telefony s Intelem už také nemají většinou problémy s některými nekompatibilními aplikacemi, jako dříve. Při testování jsem nenarazil ani na jednu a do budoucna to bude jen lepší. Společnost ZTE také oznámila, že i další její smartphony budou používat čipové řešení od Intelu.


 

V této kategorii je dobrou volbou také ještě o něco levnější, ale současně o něco horší Huawei G300 a pokud naopak chcete o lepší smartphone této velikosti, podíval bych se na Samsung Galaxy SIII mini. G300 však pomalu končí, SIII mini stojí kolem 8 000 Kč, a tak je nové ZTE černým koněm mezi smartphony. Přesně takovým tím telefonem, jež doporučíte kamarádovi, který šetří a zároveň chce dobrý smartphone.

Plusy / mínusy
úhlopříčka 4,3" slabší reakce na dotyk
dobrý výkon Intelu, hw výbava slabší fotoaparát
dobrá výdrž na akumulátor displej se více špiní
nízká cena  
Hodnocení 90 %

 

MMF24

Galerie:

  

Screenshoty:

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.