Hlavní navigace

Cooler Master Centurion 590: setník jako řešeto

18. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Setníkova evoluce

Sérií skříní Centurion v ČR pomáhala proslavit zejména společnost FOX Computers, která do skříní nejen montovala i své demo počítače se vzorky nejnovějších Athlonů, ale používala také jejich líbivý vzhled na mnoha inzerátech. Dnes už má Cooler Master v ČR širokou distribuci a jelikož Centuriony tvoří jakousi páteř nabídky skříní této společnosti, jsou takřka notoricky známé.

Centurion 5

Prvním byl Centurion s modelovým číslem 5. Na tehdejší dobu čněl nad běžnými skříněmi díky celoperforovanému čelu vybavenému protiprachovými filtry a lemovanému luxusně vypadajícími hliníkovými sloupky. Rovněž 12cm větrák vadu s mřížkou příliš nebránící proudění vzduchu, nebo dopředu vyvedené nejen dva USB porty a audio, ale i FireWire nebyly až tak běžné.

Bezšroubková montáž byla do doby Centurionu 5 hodně vzácná. Prostornost na mid- tower skříň skoro ukázková. Ale i na Centurionu 5 se našly mouchy. Osazené ventilátor nebyly tiché, a tak je středně nároční uživatelé díky jejich Molex napájení přepojovali na 7 V, ti náročnější zadní 12cm vyměnili a přední 8cm vypnuli. Disk byl povětšinou chlazen i tak dostatečně. Rovněž instalace disku do 3,5" pozic nebyla při osazené základní desce zrovna medem.

Centurion 534

Centurion 534 odstranil několik neduhů Centurionu 5: koš na disky byl otočen o 90 stupňů a snadno přístupný a přední 8cm větrák byl nahrazen 12cm. Hliníkové už nejsou jen sloupky (ty naopak obsahují perforaci), ale celé čelo.

Centurion 534 ale přinesl oproti Centurionu 5 pár zhoršení: přední část už není tak prodyšná a sice lépe tlumí, ale samozřejmě hůře chladí; pootočený koš na disky zase svou robustní konstrukcí značně omezuje přední 12cm věntilátor.. Co Centurion 534 utlumí na předku, to ztratí na bočnici, která je připravena na wind tunnel pro Intel P4 Box a také má velkou perforaci v místě karet. Výsledkem je horší odhlučnění a zhoršené proudění vzduchu, bohužel tato bočnice se dodává už i k Centurionu 5. Nezbývá než si s perforací nějak poradit, nebo připlatit za modely s prosklenou bočnicí, alespoň si ji nebudete brát jen kvůli pohledu na upravený vnitřek PC.

Přesto patří Centurion 534 k nejlepším skříním v ceně těsně nad 1000 Kč (mluvím o Lite verzi bez zadního 12cm větráku a modrého podsvícení toho předního). V době, kdy byla tato skříň uvedena, ještě web ExtraHardware neběžel, ale stejný vnitřek používají i námi už recenzované skříně Gigabyte iSolo 210, Apevia X-Jupiter a NZXT Apollo. Jako jednu z nejstandardnějších šasi používáme Centurion 534 také pro testovací sestavu na grafické karty.

Centurion 534 se vyrábí v černé a stříbrné barvě, stejný základ s trochu jiným vnějším vzhledem Cooler Master prodává také jako Centurion 532.

CM 690

CM 690 je v ČR známá také pod názvem Dominator 690 (Xcalade) a do série Centurion nepatří. Oproti skříním této série je zhruba o 4 cm vyšší a rovněž cenově si troufá mírně vyše. Dost podstatně však ovlivnila vývoj Centurionů a modelu 590 je blíže než kterýkoli jiný Centurion.

 

Cooler Master CM 690 jsme recenzovali už v lednu tohoto roku a i tehdy klady jasně převážily nad zápory. Pozic pro ventilátory nabízí CM 690 až neskutečně mnoho, poprvé jsme viděli také otvory pro vodní chlazení a pootočený koš na disky pojme nemálo 3,5" zařízení.

Jestli vám opět příliš perforovaná bočnice nahání hrůzu, můžete sáhnout třeba po CM 690 NVIDIA Edition, jejíž bočnice je částečně prosklena a má už jen jednu pozici pro ventilátor.

Centurion 590

Centurion 590 se od dosavadních Centurionů opravdu hodně odlišuje. Vrátila se sice perforace čela z Centurionu 5, ale přední výstupy se (logicky) přesunuly nahoru a hlavně pozicemi pro ventilátory si Centurion 590 nezadá s CM 690.

V Centurionech nově je také zdroj umístěn ve spodní části, přepracováno je i uchycení pevných disků. Více už ale až na dalších stránkách recenze.

Základní parametry Centurionů a trend přibývajících větráků zachycuje následující tabulka:


Centurion 590 zvenku, parametry

Centurion 590 zvenku

Centurion 590 patří mezi ty decentnější skříně, za které se nebudete muset před návštěvou stydět. Černý, hustě perforovaný čelní panel nabízí jak dostatek průchodu pro nasávaný vzduch, tak i vše, co je potřeba. Pokud se již teď bojíte zvýšeného množství prachu v útrobách vašeho miláčka, nemusíte mít strach. Výrobce vybavil všechny 5,25" záslepky prachovým filtrem. 5,25" pozice však nejsou jedinou perforovanou částí skříně, o tom ale až později.

V horním prostoru čelního panelu se nachází panel s často používanými konektory (dva porty USB, vstup pro mikrofon, výstup pro sluchátka a FireWire) tak i spouštěcí tlačítko počítače. Nechybějí zde ani dvě malé signalizační diody.

První záslepka shora je redukční a umožňuje osazení 3,5" zařízení. Sami si můžete vybrat, kam ji nakonec umístíte, ale pro čtečku paměťových karet je asi horní pozice ideální volbou. O umístění vašich optických mechanik nemusíte mít žádný strach. Celkem skříň pojme deset 5,25" zařízení (včetně dvou horních záslepek).

Levá bočnice umožňuje osazení dvěma 140, 120, 92 nebo 80mm ventilátory. Jeden je přesně nad procesorem a druhý v prostorách grafických karet. Nemusíte se tak bát ani multigrafického režimu CrossFire či SLI i s prudce přetaktovaným čtyřjádrovým procesorem.

Bočnice používají standardní materiál SECC a tloušťka plechu je stejná jako u dalších Centurionů: 0,8 mm. Navzdory vysoké míře perforace se bočnice nijak vážně neprohýbá. Stejně jako bočnice tak i celá skříň jsou vcelku pevné, za což vděčí zdvojené konstrukci na klíčových místech.

Zadní strana již napovídá, že se jedná o standard ATX se zdrojem dole. Osobně tuto volbu považuji za nejlepší, protože zdroj dole ničemu nepřekáží, stejně jako jeho kabeláž. Toto rozmístění má však několik problémů, kterým se budu věnovat později. Dva otvory vybavené gumovými bránami slouží pro vyvedení vodního chlazení ze skříně ven: pro rozměrnější radiátor není v middle tower místo.

Kdyby vám ani dva 14cm vštráky v bočnici nestačily, můžete osadit další dvě pozice na „střeše“ skříně:

Parametry Centurionu 590

Pohled do útrob, instalace komponent

Vnitřni prostor

Uvnitř skříně je velké množství prostoru, který je navíc velmi dobře využit. Nepříjemným záporem, který však nelze jinak odstranit, je umístění pevných disků, které je rovnoběžné s délkou skříně. Za velmi dobré bych označil chlazení procesoru, který může být ochlazován až čtyřmi ventilátory. Pokud tedy použijete větší množství pomaluběžných větráků, můžete si dopřát i pasivní chlazení procesoru.

Podívejme se však na některé zápory návrhu skříně. Začněme zdrojem, který je umístěn vlevo dole. Pochvalu si výrobce zaslouží za uchycení oběma směry – zdroj tedy může nasávat vzduch zespod skříně, nebo napomáhat chlazení grafické karty. Oba tyto způsoby mají však své pro a proti. Pro první jmenovaný způsob by však měl být otvor vybaven protiprachovým filtrem.

Zespod skříně bude zdroj nasávat velké množství prachu a bude potřeba ho častěji čistit. Pokud ho otočíme, bude do něj zase prach padat a navíc se v něm zvýší teplota z důvodu působení grafické karty. Tento problém však lze vyřešit použitím tenkého prachového filtru.

Instalace komponent

Druhým problémem je uchycení pevných disků. Ty se uchycují do skvělého plechového koše, který je vybaven gumovými podložkami. Rezonance z pevného disku by tak neměly přecházet na skříň. Slovo neměly jsem zdůraznil z toho důvodu, že to bohužel nefunguje, k tomu se však také ještě dostaneme.

V balení naleznete dva ventilátory – jeden je umístěn v prostoru za procesorem a druhý je přeinstalován do koše pro pevné disky. Oba jsou relativně tiché a umožňují napájení jak přes klasický 3-pin ze základní desky, tak i přes Molex. Zamezení přenosu vibrací ze zdroje na konstrukci skříně se snaží Cooler Master pomocí miniaturních pryžových výstupků. Tento způsob je velmi jednoduchý a funguje velmi dobře. Doporučil bych však ještě zakoupení pryžové redukce pro uchycení zdroje ze zadní strany.

Instalace komponent je snadná, u řady Centurion je dobrým zvykem kvalitní opracování hran zamezující zranění. Skříň nemá problémy ani s nejdelšími herními grafikami:

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

Vnější vzhled

Vnitřní uspořádání

Instalace komponent

Testovací konfigurace

Testovací sestava a metodika

Pro sledování teplot používám Everest 4.50, který dokáže zároveň ukládat hodnoty z teplotních čidel na základní desce, procesoru, grafické kartě a pevném disku. V prní chvíli je minutu monitorován systém bez jakékoli zátěže. Poté zatížím procesor a paměti testem Prime95 (konkrétně Torture test, In Place large FTTs). Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool, který vytíží grafické jádro na 100 %.

Aby byl zatížen i pevný disk, tak navíc probíhá zátěžový test pevného disku v Everestu. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Poté následuje desetitiminutové doměřování poklesu teplot při odvětrávání skříně bez jakékoli zátěže. Testuji pouze dvě základní nastavení - v zátěži a bez zátěže s tím, že v BIOSu základní desky jsem nastavil veškeré ventilátory na tichý profil. Teploty tedy budou mírně vyšší, pro většinu uživatelů je však hlavní ticho.

Pro testování skříní používám ustálenou konfiguraci, v níž najdete jeden z nejžhavějších procesorů – Intel Pentium D820, pasivně chlazenou grafiku a speciálně upravený zdroj CoolerMaster osazený 12cm větrákem Noctua NF-P12. Návod na podobnou úpravu zdroje můžete najít v tomto článku.

Samotná testovací konfigurace je pak následující:

Jako případné přídavné 12cm větráky, které jsou osazeny do přední a zadní pozice, používám dvojici větráků Coolink, které se účastnily i velkého testu 12 cm větráků.

Teplotní testy, chlazení

Teplotní testy

Teploty dosažené v Centurionu 590 patří jistojistě k těm lepším. Ještě více si polepšíte s větším počtem pomaluběžných ventilátorů, které zachovají tichý provoz a zvýší průtok. Při 980 ot./min. na Freezeru 7 Pro, který ochlazuje procesor, byl celý počítač takřka neslyšitelný. Bylo slyšet pouze hlubší šum.

V zátěži se otáčky automaticky nastavily na 1950 rpm, což již bylo slyšet. Nejednalo se však o nic hrozného. Hlavní problém se vyskytl při zátěži pevného disku. Přestože byly vibrace pohlcovány gumovými podložkami, pravděpodobně kvůli hmotnosti pevného disku se vibrace stále přenášely na koš a z něj na skříň. Výsledkem byl drnčivý zvuk bočnice, který již byl velmi nepříjemný a rušivý. U silně perforovaného Centuriona pak není nic, co by zvuk vibrací v cestě k vaším uším zastavilo.

Stejnou metodikou jsem měřil již například skříň Silentmaxx ITA-2767, proto jsou výsledky zhruba porovnatelné. Je jasně vidět, že děrovaný Centurion 590 je nevržen pro dobré chlazení, zatímco uzavřená Silentmaxx ITA-2767 spíše pro odhlučnění.


Úvaha nad chlazením

Rozhodně s Centurionem 590 nezačněte tak, že osadíte všechny pozice ventilátory, co budou foukat přímo pěkně na procesor a grafické karty. Tedy alespoň pokud nejste v bezprašném prostředí. Ani teplotně byste si moc nepomohli, je potřeba s teplým vzduchem také ven. Následující schéma ukazuje základní proudění vzduchu, modré šipky naznačují přísun studeného vzduchu (intake) a červené výfuk teplého (blow out):

Pro naznačenou orientaci zdroje doporučuji sehnat nějaký tenký protiprachový filtr. Další dva přední 12cm ventilátory jsou už zřejmě také zbytečností, předkem bude skříň na principu nasávat tak jako tak. Zadní 12 cm u procesoru je bez debaty, horní ventilátory rozhodně musí vyfukovat směrem ven. Jelikož nákres není 3D, nejsou naznačeny ventilátory v bočnici: pokud se rozhodnete, že pozice osadíte a budete foukat na procesor a grafiku, pak určitě nejdříve vyřešte prach, i když to bude stát větráky výkon. 8cm větrák foukající na desku z druhé strany osaďte asi jen v případě extrémního přetaktování procesoru.

Verdikt


Verdikt

Cooler Master Centurion 590 patří mezi středně drahé skříně. Za cenu pod 2000 Kč však dostanete velmi kvalitní kabátek pro několik generací počítačového hardwaru. Konstrukce byla pevnější a příliš se nevlnila. Teploty patřily mezi k těm nižším, za což Centurion vděčí dvěma 120mm ventilátorům a umístění zdroje, jehož kabely nepřekážely proudění vzduchu.

Budete-li navíc chtít, osadíte ještě další pozice pro ventilátory a v Centurionu 590 uchladíte prakticky cokoli. Díky vnitřnímu prostoru se nemusíte bát ani nejdelších grafických karet v SLI či CrossFire.

Odhlučnění komponent nebylo nijak znatelné, obzvláště u pevného disku jsem očekával mnohem lepší výsledky, neboť návrh koše je velmi zdařilý. Teplotně koš na HDD samozřejmě nezklamal.

Instalace komponent je jedna z nejjednodušších, jaké lze nalézt. Celý proces zabere několik desítek minut. Nebudete potřebovat ani šroubovák. Jen si dávejte pozor, abyste jako první nainstalovali koš s pevným diskem a až posléze základní desku. Jinak byste mohli narazit na problém, jak tam koš dostat.

Centurion 590 je děravý jako ementál, a tak by z něj vytvořit „tichou“ skříň dalo skutečně práci. Jednou možností je osazení nevibrujícího disku (většina dnešních) a tiše chladitelných komponent. To ale nemusíte mít ani skříň za necelé 2000 Kč. Předností je hlavně chlazení a vnitřní prostor, Centurion 590 je zkrátka dělaný pro nabušené herní PC, s jehož vyzářeným teplem si hravě poradí.

Centurion svým designem neurazí snad nikoho, svými chladícími možnostmi si navíc nezadá s big towery. Milovníci tichých PC se mu asi vyhnout, pro hráče se jedná o velmi solidní volbu do cenové hranice 2000 Kč. Možná zůstává otázkou, proč ale Cooler Master Centuriona 590 vůbec stvořil, když prakticky stejné klady a zápory a dokonce i podobný vzhled nabídne již dříve uvedený model CM 690.

Cooler Master Centurion 590

+ pevná konstrukce
+ prostor pro kabeláž zdroje
+ uložení pevných disků
+ decentní vzhled
+ prachové filtry na čele
+ snadná instalace
+ prostor pro delší grafické karty
+ velmi dobré chlazení

- vibrace disků
- chybí prachové filtry u dalších pozic pro ventilátory a zdroj
- slabé odhlučnění

 

CS24

Za zapůjčení skříně Cooler Master Centurion 590 děkujeme společnosti TN Trade.