Hlavní navigace

nVidia GeForce GTS 250, kam se podíváš

5. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když technici ze společnosti Nvidia zaslali výrobcům referenční specifikace této grafické karty, nechali jim relativně volnou ruku z pohledu finálního výrobku. Právě proto jsme byli svědky toho, že snad každý výrobce pojal GTS 250 zcela po svém. Lišily se velikostí samotného PCB, uspořádáním jednotlivých součástech a samozřejmě i použitým chlazením.

Forsa

Biostar ukázal svou kartu s referenčními takty, které jsou udávány přímo Nvidií. Systém chlazení založený na třech heat-pipe je relativně typický a setkáte se s ním ještě u dalších výrobců. Kvalitu ale posoudit přirozeně pouze podle fotky nemůžeme. Karta má DVI a D-Sub výstupy – i v těchto detailech se jednotlivé modely liší.

Forsa

Lehce exotický výrobce Forsa, který to chvíli zkoušel i v ČR, samozřejmě přinesl tuto „novinku“ také. Oproti předchozímu kousku z dílen Biostar se ale liší pouze z hlediska použitého systému chlazení. Takty byly opět ponechány na 738 MHz (jádro) a 2200 MHz (paměti efektivně). Pro výstupy slouží dva DVI porty.

GF 250 Popis

Gainward se pustil do lehké úpravy v podobě zvýšení taktů na jádře grafické karty. 745 MHz představuje navýšení o 10 MHz, což je relativně zanedbatelná hodnota ovšem u méně znalých zákazníků může rozhodnout. Gainward navíc zvolil oblíbený červený styl PCB a celou kartu osadil opět zcela originálním chladičem, který s referenčním provedením nemá nic společného.

GF 250

Ani Gigabyte nechyběl se svou GTS 250. Modrý design PCB spolu s čtyřmi heat-pipe na chlazení Zalman VF1050 opět představují zcela jedinečné provedení. Pro zapojení monitoru slouží DVI, HDMI a D-Sub konektor.

GF 250

Nakonec jsme si nechali kartu od společnosti Point of View, která je ze všech námi vyfocených jednoznačně nejmenší – podle slov PR Nvidie to má být odpověď na požadavky společností, které staví počítače a stěžují si na velké rozměry grafických karet. Podle specifikace ale můžete sami vidět, že frekvence byly posunuty výrazně pod hranici, kterouz přináší konkurence. 600 MHz na jádře a 1800 MHz na pamětech není opravdu „žádná sláva“, dle našeho názoru by se karta měla jmenovat spíše GTS 240.

Možná měla Point of View v popisku chybu, možná ještě nemohla napsat GTS 240, protože tuto kartu ještě Nvidia neuvedla (resp. nepřejmenovala 9800 GT alias přejmenovanou 8800 GT). Anebo si POV chce zopakovat faux pas s uvedením nejpomalejší GeForce 8800 GT, která na toto jméno také snad ani neměla nárok a Nvidia se od počinu POV distancovala.

Z dalších výrobců, kteří představovali své GTS 250 řešení jsme zahlédli například eVGA, XFX, ASUS nebo Zotac. Prakticky každý pak předváděl své zcela unikátní řešení – je opravdu zajímavé, že Nvidia nechává takto otevřené dveře všem výrobcům, kteří tak mohou popustit uzdu své fantazii a na kartě tak vyjádřit své představy o ideálním provedení.

KL24

Přečtěte si také:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku