Hlavní navigace

Půl roku s ExtraWindows: nejzajímavější články

30. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Náš webový magazín byl spuštěn v polovině roku 2008. Tento rok byl především ve znamení nových verzí webových prohlížečů, kterým jsme se podobně věnovali. Ovšem stalo se toho mnohem víc. Abychom vám mohli přinášet kromě pravidelných článků také drobné zajímavosti ze světa softwaru, přidali jsme rubriku novinek a rozšířili náš redakční tým.

Kromě novinek a velkých recenzí nového softwaru vám však přinášíme i různé tipy a triky pro každodenní práci se softwarem pro Windows a s tímto operačním systémem samotným. Pojďme se teď měsíc po měsíci podívat, které články vás zaujaly nejvíce.

Červen, Červenec, Srpen - Firefox 3, freeware a IE8

Červen - ExtraWindows začíná, Firefox 3

Náš web byl spuštěn před prázdninami a hned vám nabídl výběr nejzajímavějších článků vydaných v tištěném Extra PC. Hned od počátku se ukázalo, že vás zajímají různé tipy na zrychlení práce ve Windows. Články Jak o 100 % zrychlit spouštění počítače a 44 nejčastějších potíží s PC a jejich řešení patřili v červnu k těm nejčtenějším. Ihned jsme ale začali tvořit i vlastní redakční obsah, ze kterého vás nejvíce zaujal další zajímavý tip přímo pro Windows - Integrace Windows Vista SP1 do instalačního DVD.

Ve druhé polovině června se objevila nová verze prohlížeče Firefox. Pod vlivem prvních dojmů jsme se nevrhli do okamžité recenze, ale chvíli jsme počkali. Výsledek si můžete přečíst v článku Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem.

Mezi nejčtenější články patří ty o vypalovacích programech. Jako prvnímu jsme se věnovali freewarovému CDBurnerXP, který již nabízí i české rozhraní. Více v článku CDBurnerXP - vypalovací program zadarmo. Před prázdninami se objevila nová verze nástroje pro tvorbu dokumentů PDF. Jak vypadá práce s multimediálním obsahem, se dozvíte v článku Adobe Acrobat 9: konečně tvorba moderních dokumentů.

Z červnových článků bych méně zkušeným čtenářům rád doporučil Jak vypálit soubor ISO?. Najdete v něm návod pro vypalování souborů ISO ve většině zdarma dostupných i placených vypalovacích programů.

Červenec - ve znamení freewaru

U vypalovacích programů jsme zůstali i začátkem července.  Sbírka tipů Stavíme freewarovou alternativu k sadě Nero patří k absolutně nejčtenějším. Evidence poplatků u lékaře v Excelu 2007 možná již začne postrádat na významu, nicméně tvorba rodinného rozpočtu v Excelu 2007 se vám bude hodit stále.

Pro pohodlnou práci s internetem jsme připravili souhrn všeho potřebného, čím je třeba vybavit webový prohlížeč. Zájem o článek Nezbytná výbava pro práci s webem ukázal, že vás internetové prohlížeče velmi zajímají. Mě osobně se v červenci velmi líbil správce obrázků s 3D akcelerací - Pictomio: akcelerovaný prohlížeč a správce fotek.

Pětadvacet tisíc čtenářů u článku Omlazující injekce pro Windows XP ukázalo, že tento operační systém rozhodně nepatří na smetiště počítačových dějin a stále oslovuje řadu z vás. V článku najdete seznam všech vylepšení, která Microsoft pro tento systém za dobu jeho existence uvolnil.

Pokud budete přeinstalovávat svůj systém, mohly by se vám hodit soubory všech ovladačů, které momentálně máte v systému. Vyzkoušejte proto program DriverMax: pohodlná záloha a aktualizace ovladačů.

Na konci prvního prázdninového měsíce jsme pro vás připravili speciální abecedu Freeware od A do Z. Najdete v ní vybrané programy, kterými lze počítač vybavit zcela zadarmo.

Srpen - fotografie a Internet Explorer 8

Začátek druhé poloviny prázdnin jsme uvedli tipem pro Levný tisk fotek z dovolené. Protože je snímky před tiskem často potřeba upravit, jistě se vám bude hodit seznam z článku Foto editory online: přehled těch nejlepších. Díky online fotoeditorům své fotky upravíte i bez instalace čehokoli do počítače.

Pro zkušenější uživatele jsme připravili návod Příkazový řádek Windows: práce s diskem. Těm méně zkušeným zase nabízíme Bezpečnostní slovníček a návod na kontrolu počítače a návod na Čištění Windows a webových prohlížečů.

Zůstaňme ale ještě u fotografií. Microsoft v srpnu uvolnil k veřejnému použití svůj nástroj pro tvorbu 3D fotografií a jejich sdílení na internetu zdarma. Více se o této webové aplikaci, která byla několikrát zmíněna i v televizních dokumentech, dozvíte v článku Photosynth: nový rozměr pro vaše fotografie.

V srpnu jsme pro vás začali připravovat nedělní seriál Softwarové novinky, který mapuje seznam nových verzí zajímavých programů, které se každý týden objevují. Srpen jsme zakončili tipy 10+1 krok k bezpečným Windows a především velkou recenzí Internet Exploreru 8 a rozhovorem s lidmi z jeho vývojového týmu.

Září až Prosinec: Google Chrome, Opera 9.6, OpenOffice.org 3, Windows 7

Září - Google Chrome přichází

V září jsme vám pak zrekapitulovali Nejlepší prázdninové programy a seznámili vás se vším okolo elektronické pošty a internetové komunikace. Několik dní po článku o Internet Exploreru 8 se objevila veřejně dostupná betaverze zcela nového webového prohlížeče od společnosti Google. Věnovali jsme se mu z hlediska jeho možnosti konkurovat ostatním browserům v článku Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči.

Ukázalo se, že Nejoblíbenější miniaplikace pro Windows Vista jsou velmi zajímavé téma a navzdory absenci postranního panelu v nových Windows 7 si miniaplikace získaly značný počet příznivců. Nemohli jsme vynechat ani přehled novinek ve správci fotek Zoner Photo Studio 11, jednom z nejúspěšnějších českých programů.

Druhá polovina září patřila betaverzi Windows Live Wave 3, která byla ve finální podobě uvolněna v prosinci. Na konci září jsme vás seznámili s prvními novinkami ve Windows 7 a odstartovali tak více méně pravidelnou sérii článků o Windows 7. Zobrazíte si ji pohodlně z horního navigačního menu.

Říjen - nová Opera a OpenOffice.org

Začátkem října jsme se vrátili k oblíbenému tématu úprav Windows, a to v článku Vypněte programy po spuštění Windows a uvolněte paměť následovaném tipy Jak na rychlejší start a vypnutí Windows. Objevila se další aktualizace webového prohlížeče. O tom, co přináší nová Opera, si přečtěte v článku Nová Opera 9.6: rychlejší maily a pohodlnější čtení.

Hlavní a prakticky asi jediný konkurent MS Office, kancelářský balík OpenOffice.org přišel ve třetí verzi s podporou dokumentů z Office 2007, možností upravovat PDF a exportem do Wiki. Podrobněji viz OpenOffice.org 3: úpravy PDF a další novinky.

Virtuální počítače se hodí nejenom pro testování nového softwaru, ale i pro spouštění starých verzí programů, které vám na novém systému nefungují. Proto jsme pro vás připravili návod na bezplatné Virtual PC 2007. Kromě něj vás zaujala recenze optimalizačního programu SpeedUpMyPC 2009: zrychlení počítače posvěcené Microsoftem.

Říjen jsme zakončili novým přehled informací o připravované verzi Windows v článku Windows 7: potvrzené novinky, galerie s komentáři.

Listopad - vše o Windows 7

Microsoft na podzim spustil veřejnou betaverzi svého synchronizačního, zálohovacího a sdílecího programu/služby Live Mesh. Jak jej využít, včetně jeho vylepšené vzdálené plochy, jsme vám ukázali v článku Live Mesh: vzdálený přístup a synchronizace.

Internet Explorer 8 přináší některé nové funkce, zejména tzv. akcelerátory a WebSlices. Jak je používat poznáte po přečtení článku Internet Explorer 8 a Seznam.cz: využijete nové funkce?. WebSlices můžete využít také na ExtraHardware.cz u bloku s novinkami.

V listopadu jsme vás seznámili se serverovým řešením Microsoftu pro domácnosti - Windows Home Server: nejen zálohy a sdílení. Ukázali jsme vám, jak proměnit Windows Vista na Windows 7 a nabídli videoukázku z Windows 7.

V polovině listopadu se objevilo oblíbené téma 33 nejčastějších problémů s počítačem. Vyzkoušeli jsme, jak ovlivní velikost paměti spouštění Windows Vista. Pro zájemce o nové operační systémy je připraven Obrazový průvodce Windows 7.

Prosinec - SMS zdarma a freewarové programy

Poslední měsíc roku 2008 jsme začali návodem na tvorbu PDF zadarmo v různých programech a pohodlnou aktualizaci softwaru v počítači. Vrátili jsme se k Acrobatu 9, tentokrát již v české verzi. Porovnali jsme komprimační programy v článku WinZip vs. 7-Zip: je placená komprese lepší?.

Pokusili jsme se o maximální využití Průzkumníka Windows, ukázali jak odesílat SMS zadarmo a stahovat soubory přes BitTorrent. Aplikace a služby Windows Live Wave 3 se objevily ve finální podobě. Pokud je využíváte, přečtěte si Windows Live 3 jde do finále: novinky na webu.

MMF24

Na závěr roku jsme připravili výběr zajímavých zdarma dostupných programů v článku Software zdarma nejen pro nový počítač.

Přeji vám do dalšího roku hodně štěstí a věřím, že nám zachováte svou přízeň. Budeme se snažit vám přinášet neustále aktuální informace o softwaru pro Windows, užitečné tipy a návody na vaše oblíbené programy.