Hlavní navigace

Upgradujeme na Windows 8 Consumer Preview

5. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý pátek jsme si ukázali, jak si čerstvý Consumer Preview vyzkoušet na virtuálním počítači. Tento způsob představuje vůbec nejbezpečnější cestu, jak si nová Windows vyzkoušet. Na rozdíl od reálné instalace na oddíl na fyzickém pevném disku totiž ten virtuální několika klepnutími smažete. Jenže zbavit se operačního systému v dualbootu už taková sranda není. Dnes se ovšem pro změnu do reality podíváme, dobře si ale rozmyslete, zda vám stojí za to si nehotové osmičky instalovat. Varováni ještě budete během instalačního procesu, kdy se budete moct zastavit, ale stejně vás musíme varovat předem.

Návod: Instalujeme Windows 8 Consumer Preview na virtuální počítač. Plus obří galerie z instalace!

Raději si článek celý pročtěte, než se do něčeho pustíte. Microsoft nabídl ke stažení bitové kopie Consumer Preview, zároveň ale poskytl instalační soubor, který právě využijete při instalaci ze stávajících Windows. Takový zářijový Developer Preview naproti tomu žádný upgrade nepodporoval, mohli jste provést jedině tzv. čistou instalaci systému. Jenže Consumer Preview už cílí na běžné uživatele, nikoli striktně na vývojáře. Jaké možnosti při upgradu máte? Podívejte se, co přesně se zachová:

  • Windows 8 Developer Preview – Uživatelské účty a soubory.
  • Windows 7 – Programy, systémová nastavení a uživatelské účty a soubory.
  • Windows Vista – Systémová nastavení a uživatelské účty a soubory.
  • Windows XP – Uživatelské účty a soubory.

Uživatelé sedmiček jsou na tom nejlépe, protože jim zůstanou jak soubory a nastavení, tak programy. Úplně za zenitem nezůstali jedinci ani s XP, což zní celkem pozitivně. Hranice je ale tenká. Použití upgradovacího programu s sebou nese několik výhod, především se nejprve zjistí, jak jste na tom s kompatibilitou, dále z Internetu stáhnete menší množství dat. Ve srovnání s čistou instalací ovšem bývají upgrady pomalejší.

Chci upgradovat. Jak začít?

Pakliže jste dobře promysleli případná rizika, musíte v první řadě zamířit na web preview.windows.com. Samotný Consumer Preview do češtiny lokalizovaný není, zato uvedená stránka ano. Věnujte se tlačítku Stáhnout Windows 8 Consumer Preview.

Ke stažení dostanete asi 5 MB velký soubor, který se jmenuje jednoduše Windows8-ConsumerPreview-setup.exe. Dvojitým klepnutím tedy zahájíte celý proces. Připravte se na to, že může být časově poměrně náročný.

Kontrola kompatibility před upgradem

Uvítá vás načítací obrázek a poté se bez dlouhého vyptávání rovnou spustí kontrola kompatibility. Jistě znáte nástroje, které Microsoft uvolní jako předvoj nových Windows. Ty dovedou zkontrolovat kompatibilitu stávajících aplikací, ovladačů a zařízení s novým systémem. Tohle je přesně ten případ, jen se ta kontrola stala součástí samotného instalačního programu Windows 8. Jen se připravte na poločeský zážitek.

Musíte počítat s tím, že se nekompatibilní programy nezachovají a nekompatibilní zařízení budou nefunkční.

Můžete se podívat na podrobné hlášení, stačí klepnout na See the compatibility report.

U každé problémové položky uvidíte popis problému. Třeba nám bylo sděleno, že Intel Management Engine Interface lze zaktualizovat pomocí služby Windows Update. Virtual Clone Drive prý bude možná přeinstalovat, až se operační systém nainstaluje. V horším případě zahlédnete prosté hlášení o tom, že s nekompatibilitou nic nenaděláte. Pak máte smolný den.

Nyní zbývá vybrat jazyk. A pokud jste si instalaci nerozmysleli a hlášení o kompatibilitě vás nepřesvědčilo o opaku, pokračujte výběrem angličtiny (pokud ji ovládáte lépe, vyberte si samozřejmě třeba němčinu). Licenční klíč pak ani řešit nemusíte, Microsoft jej předvyplnil, takže stačí klepnout na tlačítko Další, čímž spustíte stahování.

Výhody upgradu

Již jsem naznačil, že upgrade pomocí instalačního programu pro stávající Windows poskytuje pár výhod. Zkusíme si je vypsat do prostého seznamu:

  • nemusíte zadávat produktový klíč,
  • instalační program vyberete tu správnou verzi Windows k instalaci (32bitovovu nebo 64bitovou),
  • stáhnete až o 25 % méně dat, než kdybyste stahovali bitovou kopii,
  • přes instalací uvidíte hlášení o kompatibilitě.

Podotýkám, že takto mají pracovat také finální Windows 8. Tento systém již bude docela hezky připraven na digitální distribuci. Ovšem pozor, z Consumer Preview nebude možné upgradovat na finální verzi osmiček.

Stahování instalační souborů nemusíte provést najednou, kdykoliv ho můžete pozastavit. Ke stahování se můžete vrátit i z ukončené instalace, na ploše se pro tento účel vytvoří zástupce:

Kroky k instalaci (se mohou lehce lišit)

Po stažení si můžete vybrat, zda se pustíte do upgradu rovnou (Install now) nebo později (Install later). Případně si můžete vybrat instalaci na samostatný oddíl. V tom případě se instalační soubory překopírují na DVD či flash disk.

Důležitější je pak následující krok, kde vybíráte, co všechno byste rádi zachovali. Windows setting, personal files, and apps uloží systémová nastavení, osobní soubory a aplikace. Just personal files zachová čistě vaše soubory, zatímco předvolba Nothing vše přeskočí, takže začnete s čistým štítem.

Přiznávám, že pořádně nevím, proč mi nebyla nabídnuta možnost zachovat také nastavení a programy. Ve Windows 7 by se vám tato nabídka objevit měla, v mém případě se tak nestalo. Jen to potvrzuje, že zážitek si instalace odnese každý malinko jiný.

Můžete být také požádáni o odinstalaci nekompatibilních aplikací. Velká část bezpečnostních řešení v osmičkách nefunguje. Například u Microsoft Security Essentials to má opodstatnění, systém tento program obsahuje v sobě, jen se nazývá Windows Defender. Co se týče třetích stran, český Avast hlásí zelenou – jako jeden z mála.

Tip: Consumer Preview představen, podívejte se s námi na novinky a do budoucnosti

Před zahájením instalace vám Microsoft naservíruje obrazovku shrnující předchozí předvolby. Jakmile klepnete na Install, nemáte šanci utéct.

MMF24

Zbytek instalace a prvotní nastavení jsme si již ukázali, takže vás opět odkážeme na páteční článek.