Hlavní navigace

Webové prohlížeče na minibooku: Mozilla Firefox

6. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vlastnosti, kompatibilita, vlastnosti

Mozilla Firefox je multiplatformní webový prohlížeč, který vyvíjí ve spolupráci s dobrovolníky Mozilla Corporation, dceřiná společnost nadace Mozilla Foundation. První finální verze 1.0 byla vydána i v češtině 9. listopadu 2004 a postupně se stává stále oblíbenějším. Kromě oficiálně podporovaných platforem, kterými jsou Microsoft Windows, Linux a Mac OS X, je Firefox dostupný i pro mnoho dalších.

Záměrem původního tvůrce, Mozilla Foundation, bylo vytvořit malý, rychlý, jednoduchý a vysoce rozšiřitelný webový prohlížeč vedle stávajícího velkého balíku internetového softwaru Mozilla Suite. Firefox je nyní společně s e-mailovým klientem Mozilla Thunderbird nejdůležitějším projektem Mozilla Corporation.

Mezi populární vlastnosti Firefoxu patří blokování vyskakovacích oken, prohlížení v panelech a systém rozšiřování pomocí speciálních modulů, které obsahují doplňující funkce, případně upravují chování prohlížeče. Poslední verze Firefoxu přímo zobrazují vektorovou grafiku ve formátu SVG. Mnoho z těchto vlastností však Firefox nevyvinul ale převzal z jiných prohlížečů.

Když se daří, tak se daří

Záměrem tvůrců Firefoxu bylo obsazení 10 % trhu s prohlížeči do konce roku 2005 na úkor v současnosti nejrozšířenějšího Windows Internet Exploreru. V současnosti podíl Firefoxu v Evropě již přesahuje 28 % (ve Finsku dokonce rekordních 45,4 %).

Aktuální verze 3.0 byla vydána 17. června 2008 a je postavena na nové verzi 1.9 renderovacího jádra Gecko, změny využívající grafickou knihovnu Cairo a několik dalších novinek. Protože je však verze 3.0 již téměř rok stará a z pohledu rychlosti vykreslování webových stránek se nemůže se současnou konkurencí v podobě prohlížečů postavených na vykreslovaných jádru Webkit měřit, pracují vývojáři na nové verzi 3.5. Ta se zaměřuje především na zrychlení provádění javascriptových aplikací.

Testy a rychlosti

  verze 3.0 verze 3.5
Kompatibilita Acid1 100 100
Kompatibilita Acid2 100 100
Kompatibilita Acid3* 71 93
Kompatibilita CSS Selectors** 373 578
SunSpider JavaScript Benchmark 5 723 ms 1 869 ms
UA Profiler*** 7 9
Počet připojení na jeden server 6 6
Počet všech připojení 30 30
Paralelní zpracování skriptů ne ano
Paralelní zpracování CSS ano ano
Přednačítání odkazů ano ano
Podpora GZIP komprese ano ano
Podpora Full-screen režimu ano ano
Možnost zobrazení záložek ve full-screen režimu ano ano
Plynulé skrývání záložek ve full-screen režimu ne ne

* maximum je 100 bodů
** maximum je 578 bodů
*** maximum je 11 bodů

Postřehy z používání na minibooku

Zkušenosti na minibooku

Pokud chcete používat webový prohlížeč Firefox na současných miniboocích osazených pomalými jednojádrovými procesory, stáhněte si rovnou betaverzi připravované verze 3.5. Ta je v současnosti již dostatečně stabilní pro běžné používání a její systémové nároky a rychlost jsou o poznání výhodnější, než u současné stabilní verze.

Poměrně dobře je vyřešen celoobrazovkový režim, do kterého se prohlížeč přepne po stisknutí kláves F11. Prohlížeč dokáže skrývat horní panel se záložkami a oknem pro zadání adresy, bohužel při jeho vysouvání posouvá celý obsah zobrazené stránky. Tím dochází k jejím překreslení, na co však nemají mininotebooky dostatek přebytečného výkonu a proto je tento efekt velmi trhaný a náročný na výkon a krátkodobě tak zvyšuje spotřebu celého notebooku.

Toto chování však lze z velké části omezit - jak na to se dozvíte v samostatném článku v dalších pokračováních našeho seriálu.

Je velká škoda, že Firefox neumí upravit vykreslené stránky, aby se vešlo na obrazovku bez nutnosti horizontálního skrolování. Vylepšena však je změna velikosti zobrazení, která mění velikost všech prvků stránky včetně grafických elementů.

Konkurenční výhoda tohoto prohlížeče spočívající v možnosti rozšíření funkcionality prostřednictvím je v případě použití na mininoteboocích dvojsečnou zbraní. Můžeme-li vám radit, vyvarujte se jejich použití, je-li to možné. Mnoho rozšiřujících modelů zvyšuje nejen náročnost celého procesoru na výkon a tím dochází nejen k jeho zpomalování, ale hlavně ke zvyšování spotřeby celého notebooku.

MMF24

Osobně bychom Firefox pro stabilní použití na miniboocích nedoporučovali, konkurence totiž zvládne odvést stejnou práci s o poznání menšími nároky. A jak uvidíte v závěrečném srovnání, prohlížením stránek pod Firefoxem se můžete - stejně jako v případě použití Internet Exploreru - připravit až o desítky minut výdrže při práci na akumulátor. Zde totiž platí více než kdy jindy, že ideální prohlížeč musí být nejen rychlý, ale také nenáročný.

Tip: tento článek je součástí velkého seriálu o webových prohlížečích na mininoteboocích, který bude zde na ExtraNotebook.cz pokračovat opět příští týden ve středu a postupně projde nejen všechny hlavní webové prohlížeče, ale přidá také jejich vzájemné srovnání následované tipy a triky.